Sestavování osobních jídelních plánů

Někdo by si mohl možná říct, jestli je vůbec nutné nechat si vypracovat svůj jídelní plán? Na tuto otázku si každý musí odpovědět sám. Jistě však souhlasíte, že ke zralé úvaze a správnému rozhodnutí člověk potřebuje dobré a objektivní informace. Několik vám jich nyní poskytnu a zkusím vás myšlenkově trošku nasměrovat.

Kdo podniká, tak chce dosáhnout úspěchu a ví, že pokud nebude své dny a činnosti plánovat, úspěchu nedosáhne. Absolutně platí rčení, „kdo neplánuje úspěch, plánuje neúspěch“. V oblasti podnikání se neúspěchem rozumí to, že se nedosáhne prosperity. Pokud připustíme fakt, že správná výživa, neboli to, co jíme a pijeme, tvoří obrovskou část našeho „zdravého životního stylu“, pak musíme také připustit fakt, že neúspěch v této oblasti znamená nemoc. V brzkém či pozdějším věku, vážnou či méně vážnou. Takže i naše stravování je potřeba plánovat, protože jinak bychom mohli analogicky parafrázovat již zmíněné rčení „ kdo neplánuje zdraví, plánuje nemoc“ Sestavení individuálního jídelního plánu znamená programovou, racionální a odborně vedenou realizaci Vaší správné výživy. Krok za krokem, den za dnem vstříc prevenci nemocí nebo jejich léčení.

Pokud by se někdo i nyní na toto tvrzení díval skepticky, uvedu malý příklad. Tak třeba zhoubná onemocnění. Každým rokem jich dramaticky přibývá a umře na ně ze všech zesnulých 30% lidí. I zhoubná onemocnění mají své rizikové faktory. Prozradím Vám, jaké a jakým podílem se na vzniku zhoubných nádorů podílí:

1.Špatná výživa 35%, 2.Kouření 30%, 3.Dědičnost 10%, 4.Alkohol 5%, 5.Nízká pohybová aktivita 5%, 6. Infekce 5%, 7.Sexuální faktory 3%, 8.UV záření 2%, 9.Chemické znečištění prostředí 2%. …

Mimochodem, často přijde do ordinace člověk se zhoubným nádorem, který špatně a nevhodně jí, kouří, pije alkohol a moc se nehýbe – tedy „klasický Čech“, tím pádem součet jeho rizikových faktorů je 75%, a ptá se, „ proč zrovna já“. Vždycky nevím, co mám říct…

Špatná výživa (nevhodné složení potravy, nevhodné potraviny, špatná kvalita, nevhodná příprava) představuje 35% riziko vzniku zhoubných nádorů. To je strašně moc! Na kardiovaskulárních onemocněních se špatná výživa podílí odhadem alespoň 50% rizikem! A tak dál a dál…

Sestavování jídelních plánů se provádí dvojím způsobem. Do zakoupeného, drahého programu se zadají nějaké předdefinované parametry a …klik. Počítač sestaví „jídelníček“.

My takto jídelní plány nesestavujeme. Jídelní plán musí být pro každého jiný, individuální, protože každý jsme jiný metabolický typ, máme větší či menší fyzickou aktivitu, někteří potřebujeme redukovat hmotnost, jiní zvětšit objem svalové hmoty, většina z nás je „překyselená“ a potřebujeme i stravou dosáhnout optima pH, někteří se léčíme s nějakými nemocemi, jiní ne, každý máme jinou krevní skupinu, což také hraje roli, někteří sportujeme, jsme různého věku, pohlaví…už rozumíte trošku víc, proč „jeden recept“, „jeden návod“, „jednu krabičku“… nelze doporučit všem?

Potřebujeme znát různé parametry týkající se zejména vašeho typu metabolismu, způsobu života a dosavadního stravování, tělesných parametrů, analýzy absence důležitých prvků, osobní, farmakologické a anamnestické údaje, antioxidační kapacitu atd. To vše musíme brát v úvahu, přemýšlet o tom, vhodně a kreativně kombinovat. A není to zdaleka všechno. Musíme brát ještě v potaz různé aspekty samotných jídel, jako je třeba: obsah živin, obsah energie, glykemický index, specificko-dynamický efekt, acidobazicita, termický efekt, energetické póly jin a jang…

Je to někdy hodně těžké a časově náročné, ale je to strašně důležité. Zahrnujeme do jídelních plánů navíc individuální rozpis pitného režimu a rozpis suplementace (chybějících mikroprvků a antioxidantů)…

Ruku na srdce – když Vám někdo tohle všechno řekne, víte, co vlastně máte jíst? Já ještě před několika lety ne. A proto potřebujeme svůj individuální jídelní plán. A my vám jej rádi vypracujeme.